Geschiedenis

5 ________15 augustus 2021

Geschiedenis

Het Amersfoort World Jazz Festival wordt georganiseerd voor en door muzikanten en muziekliefhebbers. Dat betekent logischerwijs dat we goed voor onze gasten zorgen. Het festival heeft de afgelopen jaren de geuzennaam ‘A Musician’s Paradise’ omarmd; een concert geven op het Amersfoort World Jazz Festival is niet zomaar een gig, maar een ervaring die je bijblijft en waar je echt wat aan hebt. Musici worden aangemoedigd om tijdens hun verblijf in Amersfoort collega’s te ontmoeten, de stad te bekijken en, natuurlijk, van andere concerten te genieten.

 

Het Amersfoort World Jazz Festival werd in 1979 opgericht tegelijkertijd met de opening van Poppodium Flint. Sindsdien genieten muziekliefhebbers uit binnen- en buitenland in de sfeervolle Amersfoortse binnenstad ieder jaar in mei van optredens van jazzmusici uit de hele wereld. De concerten, die zowel binnen als buiten plaatsvinden, bieden voor elk wat wils: van festivalganger tot fijnproever, er is jazz op ieder niveau te ontdekken.

Het vierdaagse festival zoals we dat nu kennen ontstond in 1985, toen oprichter Math Meesters subsidie aanvroeg voor een aansprekend, professioneel jazzfestival. Een muziekevenement met een brede programmering op diverse locaties in de binnenstad was het streven.

In 2009 overleed Meesters, inmiddels koninklijk onderscheiden en erkend als grondlegger van het Amersfoortse jazzklimaat. De Amersfoortse organisatoren, waaronder huidig directeur Alexander Beets, gingen door en bouwden verder aan het professionaliseren van het Nederlandse jazzlandschap door het bevorderen van talentontwikkeling, (internationale) samenwerking en uitwisselingen.

Voorafgaand aan het festival organiseert het Amersfoort World Jazz Festival jaarlijks concerten in Stadscafe de Observant en op andere plekken in de regio (onder de noemer ‘Jazz aan de Amer’). Het ondersteunt verder cultuur-educatieve projecten in de regio, zoals workshops, masterclasses en talks.

Het organiseren van een jazzfestival op internationaal niveau is mooi, maar we kijken verder. Sinds 2013 werken we hard om Amersfoort te profileren als European Capital of jazz. Beroemde artiesten uit binnen- en buitenland maken hun opwachting op de Amersfoortse festivalpodia en daarmee is het Amersfoort World Jazz Festival een belangrijk podium voor de Nederlandse jazz.

Het verleggen van je grenzen betekent niet alleen een geografisch wijde blik. Ook de grenzen van het jazzgenre verleggen we; vernieuwende en nieuwe jazz, wereldmuziek en improvisatie zijn welkom, maar ook aangrenzende genres als hiphop, rap, r&b en dance die flirten met de jazztraditie hebben onze interesse. We kijken daarbij niet zozeer naar wat er ieder jaar in mei op tour gaat, maar vooral naar hoe we onze bezoekers een origineel, uniek en bijzonder programma kunnen bieden dat zowel creatief als muzikaal van alle jazzmarkten thuis is.

Contact

Stichting Amersfoort Jazz
p/a Hamersveldseweg 84a
3833 GT Leusden

Algemene vragen: info@amersfoortjazz.nl
Artiesten contact: productie@amersfoortjazz.nl
Communicatie: sven@amersfoortjazz.nl
Techniek: jaap@amersfoortjazz.nl

PBCF_Logo_Tagline_oranje_RGB-2